Tasteology

Kan muziek onze smaak beïnvloeden?

https://youtu.be/XU43gaTuNF8

Of we iets lekker vinden wordt niet alleen bepaald door wat we proeven, maar ook door de geur, kleur en structuur van het eten. Maar wist je dat zelfs muziek van invloed is op onze smaak?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat lage tonen en het geluid van koperblazers bitterheid kunnen versterken, terwijl de hoge tonen van een piano de zoete smaak van eten of drinken kunnen versterken. Bij het proeven van de smaak zoet, kunnen de verschillen oplopen van 5 tot 10 procent.

Niet overtuigd? Op Taste of Amsterdam namen wij de proef op de som en gingen we met Chef Jozef Youssef op pad met 2 glazen dezelfde wijn én verschillende muziekjes.

Hoe mooier iemand de muziek vindt, hoe beter ze hun eten op dat moment vinden smaken. Wil je dit zelf ook proberen thuis? Het grootste verschil merk je met een fles Rode Wijn (Zuid-Afrikaans bij voorkeur) en onderstaande twee muziekjes.

Hoge tonen – zoet

 

Lage tonen – bitter

 

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over wat van invloed is op onze smaak? Aflevering 4 van onze documentaire Tasteology staat volledig in het teken van ‘Experience’.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply